باقی مانده ریشه دندان در لثه

دندان شکسته به ویژه هنگامی که ریشه در لثه دارد، می تواند باعث درد و ناراحتی بسیار زیادی برای بیمار شود. این فقط یک مشکل زیبایی نیست، بلکه نشان دهنده یک مشکل جدی در سلامت دندان می‌باشد که درصورت عدم رسیدگی به موقع می تواند منجر به درد، عفونت وعوارض بیشتر نیز شود بنابراین باید درمان ریشه به درستی انجام پذیرد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با علائم نشان دهنده وجود ریشه دندان باقی مانده در لثه و عوارض و اقدامات درمانی آن آشنا سازیم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

باقی ماندن ریشه در لثه
باقی ماندن ریشه در لثه

حتی اگر قسمت قابل توجهی از ساختار دندان های بالای خط لثه شکسته شوند، ممکن است ریشه در درون فک بدون آسیب باشد. این وضعیت به دلایل مختلفی از جمله تروما، جویدن غذای سخت یا پوسیدگی دندان می تواند رخ دهد. دندانی که در خط لثه شکسته شده است می تواند منجر به درد، تورم و عفونت شود. حتی اگر دندان و لثه ها هیچ دردی نداشته باشند، توجه به این نکته بسیار مهم است که این ضایعه خطر ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهد.ممکن است همیشه این امکان پذیر نباشد که بتوانیم با چشم این ضایعه را تشخیص دهیم، به خصوص زمانی که شکستگی در خط لثه یا زیر آن باشد. در این صورت دندانپزشک باید وجود ریشه باقی مانده را از طریق معاینه کامل و عکس برداری با اشعه ایکس تایید کند. بنابراین فورا به مرکز بهداشتی -درمانی یا دندانپزشکی مراجعه کنید.

علائم نشان دهنده وجود ریشه دندان باقی مانده در لثه

وجود ریشه دندان باقی مانده در لثه علائمی را به همراه دارد که در این قسمت به برخی از این علائم اشاره می‌کنیم:

  • درد، قرمزی و تورم در لثه و کنار لثه ها
  • درد آزاردهنده و مکرر فک
  • ایجاد طعم تلخ در دهان
  • تب
  • بهبودی آهسته

در صورت کشیدن دندان، نوک ریشه باقی مانده ممکن است شروع به حرکت به سمت زخم کند. این می تواند ناراحت کننده باشد زیرا ممکن است تکه کوچکی از استخوان را در زیر بخیه ها احساس کنید. از آنجایی که نوک ریشه ممکن است حرکت کرده باشد، تنها راه برای تشخیص باقی ماندن نوک ریشه استفاده از اشعه ایکس است.

علائم نشان دهنده وجود ریشه دندان باقی مانده در لثه

دلایل باقی ماندن ریشه دندان چیست؟

دلایل متعددی وجود دارند که چرا ممکن است ریشه دندان باقی بماند. برخی از این عوامل رایج عبارتند از:

  • آناتومی پیچیده دندان: دندان‌هایی با ساختار پیچیده ریشه یا انحنای غیرطبیعی می‌توانند عمل کشیدن را دشوار کنند که در این حالت برداشتن کل ریشه دندان نیز سخت می‌شود و ممکن است تکه ای از آن باقی بماند.
  • شکستگی ریشه: در مواردی که دندان آسیب دیده یا به شدت پوسیده شده باشد، ریشه ها می توانند شکننده شده و در حین کشیدن دندان مستعد شکستگی شوند. اگر ریشه شکسته شود، ممکن است بخشی از آن در لثه یا در استخوان فک فرو رفته باشد.
  • ریشه های باقیمانده: در شرایطی که در عمل کشیدن دندان قبلی تکه هایی از ریشه باقی مانده باشد، جراحی های بعدی را ممکن است تحت تاثیر خود قرار دهد، زیرا شناسایی و حذف کامل این قطعات باقیمانده می‌تواند دشوار باشد.
  • دندان های انکیلوز: آنکیلوز به ترکیب ریشه دندان با استخوان اطراف آن گفته می‌شود. هنگامی که یک دندان انکیلوز می شود، جدا کردن ریشه از استخوان می تواند بسیار سخت باشد و ممکن است لازم باشد بخشی از ریشه را برداریم تا از آسیب بیش از حد به بافت ها و استخوان اطراف جلوگیری کنیم.
  • دید ضعیف دندانپزشک: دید محدود در طول فرآیند کشیدن دندان، می تواند به دلیل عواملی مانند خونریزی بیش از حد، التهاب یا انسداد دید رخ دهد. این عوامل می توانند دید دندانپزشک را در دسترسی به کل ریشه مشکل کنند و منجر به باقی ماندن بقایای احتمالی آن شود.
  • تکنیک جراحی ناکافی: دندانپزشکان بی تجربه یا با مهارت ناکافی ممکن است به طور ناخواسته تکه هایی از ریشه دندان را در طول فرآیند کشیدن دندان به جای بگذارند، به خصوص اگر در طول عمل با مشکلات یا عوارض غیرمنتظره ای مواجه شوند. بنابراین انتخاب بهترین دندانپزشکی در تهران بسیار اهمیت دارد.

اقدامات فوری برای درمان دندان شکسته

اگر دندان شکسته ای دارید، برای جلوگیری از عفونت و عوارض بیشترآن، فورا به دندانپزشکی مراجعه کنید. زیرا ریشه باقی مانده دندان بسته به شرایط فردی، به برداشتن یا کانال درمانی ریشه نیاز دارد. البته اقداماتی هم وجود دارد که فرد می تواند برای درمان ناراحتی و جلوگیری از آسیب بیشتر قبل و بعد از مراجعه به دندانپزشکی انجام دهد. در این قسمت به برخی ازاین اقدامات فوری اشاره می‌کنیم:

  • از آب گرم برای شستن دهان خود استفاده کنید. عمل شستن را به آرامی انجام دهید.
  • برای کنترل تورم و کاهش درد می توان از کمپرس سرد در ناحیه خارجی گونه استفاده کرد.
  • از مسکن های OTC مانند ایبوپروفن یا استامینوفن را برای کنترل درد و التهاب استفاده کنید، اما از قرار دادن آسپرین به طور مستقیم روی لثه یا ناحیه شکسته دندان خودداری کنید زیرا می تواند باعث سوختگی آن شود.
  • ازخوردن غذاهای بسیار گرم یا سرد، شیرین یا اسیدی که می توانند درد و حساسیت را تشدید کنند، اجتناب کنید.
  • دهان خود را تمیز نگه دارید، با مسواک زدن آرام اطراف ناحیه و استفاده از دهانشویه ضد عفونی کننده که می تواند از عفونت جلوگیری کند، بهداشت دهان را رعایت کنید.
  • از مصرف سیگار و الکل خودداری کنید.

البته اینمراقبت های موقت جایگزین اقدامات دندانپزشکی نمی‌باشند، اما می توانند به کنترل علائم و جلوگیری ازعوارض بیشتر آن موثر باشند. وضعیت زمینه ای دندان شکسته نیاز به ارزیابی و درمان جامع توسط دندانپزشک یا جراح دهان دارد تا از نتایج طولانی مدت سلامت دهان و دندان اطمینان حاصل کند.

اقدامات فوری برای درمان دندان شکسته

راه های درمانی دندانپزشکی برای ریشه دندان باقی مانده در لثه

هرگز توصیه نمی شود که ریشه دندان شکسته درلثه باقی بماند، زیرا می تواند منجر به عفونت و سایر عوارض دندانی شود. بنابراین فورا به دندانپزشکی مراجعه کنید تا اقدامات مناسب صورت گیرد. پس از مراجعه به متخصص دندانپزشکی، معاینه کامل دندان شکسته و ریشه باقی مانده آن انجام می شود. این معاینه اغلب شامل عکسبرداری با اشعه ایکس برای تجسم موقعیت و وضعیت ریشه و بررسی هرگونه عفونت یا ناهنجاری انجام می‌شود. بر اساس این معاینه، یک برنامه درمانی مناسب برنامه ریزی می شود و دندانپزشک با توجه به شرایط  بیمار یکی از این روش های درمانی را انتخاب می‌کند که شامل موارد زیر می‌باشند.

  • استخراج: در بسیاری از موارد، برای جلوگیری از خطر عفونت و سایر عوارض مانند: آبسه و همچنین برای حفظ سلامت دهان و دندان باید قطعات باقی مانده ریشه دندان در لثه برداشته شود.
  • درمان ریشه: اگر ریشه سالم باشد و قسمت شکسته دندان نیاز به ترمیم داشته باشد، درمان ترمیم دندان و ریشه انجام می‌شود. این فرآیند شامل برداشتن بافت پالپ، تمیز کردن و آب بندی کانال و ترمیم دندان با روکش است.
  • آنتی بیوتیک: اگر نشانه ای از عفونت در محل درگیر وجود داشته باشد، ممکن است آنتی بیوتیک برای کنترل آن تجویز شود. توجه داشته باشید که این یک اقدام موقت است، نه یک “اصلاح” دائمی.
  • ایمپلنت یا بریج دندان: پس از کشیدن دندان، برای جایگزین کردن دندان از دست رفته و حفظ زیبایی استفاده از ایمپلنت یا بریج دندان ضروری است. ایمپلنت ها یا بریج های دندانی راه حل های رایج برای جایگزینی دندان های از دست رفته هستند.
  • دندانپزشکان برای درمان دندان آسیابی که از خط لثه جدا شده است روش کشیدن دندان را انتخاب می‌کنند. پیچیدگی این روش بسته به وضعیت ساختار دندان باقی مانده می تواند متفاوت باشد. اگر کشیدن پیچیدگی خاصی داشته باشد، ممکن است دندانپزشک بیمار را برای درمان به جراح دهان ارجاع دهد.
راه های درمانی دندانپزشکی برای ریشه دندان باقی مانده در لثه

عوارض ریشه دندان باقی مانده در لثه

ریشه دندان باقی مانده در لثه می تواند منجر به عوارض مختلفی در کوتاه مدت و بلند مدت شود.  این عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد:

عوارض کوتاه مدت باقی ماندن ریشه دندان

  • عفونت: ریشه‌های باقی‌مانده دندان می‌توانند به‌عنوان محیطی برای رشد باکتری‌ها عمل کنند و منجر به عفونت موضعی یا ایجاد آبسه شوند. که این عفونت ها باعث درد، تورم و التهاب می‌شوند.
  • درد و ناراحتی: وجود ریشه‌های باقی‌مانده می‌تواند باعث درد و ناراحتی مداوم در ناحیه آسیب‌دیده شود و بیمار را در خوردن، صحبت کردن یا انجام فعالیت‌های روزانه با مشکل مواجه کند.
  • تاخیر در بهبودی: برداشتن ناقص ریشه دندان می تواند روند بهبود طبیعی را مختل کند و منجر به تاخیر در بسته شدن زخم و طولانی شدن زمان بهبودی شود.
  • خونریزی: ریشه های باقی مانده ممکن است باعث خونریزی مداوم یا بیش از حد در محل درگیر شوند که می تواند دوره نقاهت را طولانی کند که این نیازمند اعمالی برای کنترل خونریزی می‌باشد.

عوارض بلند مدت باقی ماندن ریشه دندان

  • تحلیل استخوان: ریشه‌های دندان باقی‌مانده در استخوان فک باعث تحلیل استخوان به مرور زمان می‌شوند. و در نهایت منجر به تخریب ساختار استخوان اطراف که می تواند بر ثبات دندان های مجاور تأثیر بگذارد و باعث به خطر افتادن یکپارچگی فک نیز ‌شود.
  • بیماری پریودنتال: وجود ریشه های باقیمانده درلثه می تواند باعث بیماری پریودنتال شود که یکی از بیماریهای لثه است.
  • اگر بیمار در آینده به کاشت ایمپلنت دندان یا کار بریج و غیره نیاز داشته باشد، وجود ریشه های باقیمانده می تواند این روش ها را پیچیده کند و منجر به شکست درمان شود.
  • برای دندانپزشکان ضروری است که خطرات احتمالی مربوط به باقی ماندن ریشه های دندان را به دقت بررسی کنند و اقدامات مناسب را برای به حداقل رساندن این خطرات از طریق معاینه کامل، تشخیص دقیق و برنامه ریزی درمانی مناسب انجام دهند. تشخیص زودهنگام و مدیریت به موقع هر گونه ریشه باقیمانده برای جلوگیری از شروع عوارض و اطمینان از نتایج سلامت دهان و دندان ضروری است.

در این مقاله قصد داشتیم تا شما را با درمان ریشه باقی مانده در لثه آشنا سازیم امیدواریم این مطالب به شما کمک کرده باشد. اگر سوالی از ما داشتید در قسمت کامنت ها برایمان ارسال کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *