ممکن است برخی از زنان در دوران بارداری دچار تورم و درد لثه شوند که این منجر به خونریزی لثه می‌شود. خونریزی لثه به دلیل تجمع پلاک روی دندان ها ایجاد می‌شود. در صورت ابتلا به التهاب و عفونت لثه، ابتدا باید برای تشخیص و درمان این عارضه، به دندانپزشکی حاذق مراجعه کنید. عوامل زیادی موجب التهاب و ورم لثه در بارداری می‌شوند که اصلی ترین علت تغییرات هورمونی است که لثه ها را در برابر پلاک آسیب پذیرتر می‌کند. در ادامه این مقاله از وب سایت دکتر نقشینه به بررسی موضوع التهاب لثه در بارداری می‌پردازیم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

التهاب و ورم لثه در بارداری

عوارض تحلیل لثه در حاملگی چیست؟

عفونت لثه در تمام دورانهای زندگی فرد ممکن است رخ دهد. اما خطرناکترین دوران آن التهاب لثه در بارداری می‌باشد. بخاطر اینکه علاوه بر مادر بر روی جنین هم تاثیرات منفی زیادی می‌گذارد. از مهمترین عوارضی که ممکن است ورم لثه بر روی جنین تاثیر بگذارد، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • دیابت بارداری
  • زایمان زودرس
  • وزن کم کودک
  • ایجاد مشکلات جانبی در کودک مانند مشکلات تنفسی، گوارشی و ذهنی

بنابراین در صورت داشتن علائم این بیماری سریعا به دندانپزشکی مراجعه کنید.

علت تحلیل لثه در بارداری چیست؟

مهمترین دلیل برای بیماری های لثه مانند ژنژیویت در دوران بارداری افزایش سطح هورمون های استروژن و پروژسترون در بدن مادر می‌باشد. این دو هورمون از جمله هورمون های مهمی هستند که به رشد و تکامل جنین کمک می‌کنند، اما با این حال ممکن است تغییرات زیادی را در بدن مادر مانند التهاب لثه ایجاد ‌کنند. سیستم ایمنی بدن نیز تغییراتی را برای سازگاری با این شرایط انجام می‌دهد.

تقریبا در حدود چهل درصد از زنان در دوران بارداری به بیماریهای لثه همچون التهاب لثه مبتلا می‌گردند. درواقع به دلیل تغییرات هورمونی زمینه برای رشد باکتریها بر روی دندان و لثه ایجاد می‌گردد و توانایی بدن مادر نیز در پاسخ به باکتری های پلاک کاهش می‌یابد. در چنین شرایطی لثه نسبت به عوامل بیماریزا حساسیت بالایی پیدا می‌کند. همچنین یکی دیگر از دلایل می‌تواند ناشی از افزایش جریان خون در بافت لثه باشد که باعث می‌شود لثه ها قرمز تر و متورم شوند. در صورت داشتن مشکلات زمینه ای لثه، این التهاب در بارداری تشدید می‌یابد.

علت تحلیل لثه در بارداری چیست؟

علائم التهاب لثه در بارداری

در این قسمت از مقاله به علائم اصلی التهاب لثه در بارداری می‌پردازیم:

  • خونریزی درهنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن.
  • سرخی، تورم و حساسیت بافت لثه
  • داشتن درد و ناراحتی بخصوص در هنگام غذا خوردن و یا حتی صحبت کردن
  • عقب رفتن لثه
  • بوی بد دهان حتی پس از مسواک زدن
  • احساس طعم تلخ در دهان
  • ایجاد فاصله بین دندان ها و لثه
  • در موارد شدیدتر ممکن است دندان ها لق شده و از دست بروند.

این علائم ممکن است در طول سه ماهه دوم شدیدتر شود و تا پایان بارداری نیز ادامه یابد. در صورت داشتن این علائم فورا به دندانپزشکی مراجعه کنید تا از ایجاد مشکلات بعدی جلوگیری شود.

چرا در بارداری ورم لثه ایجاد می‌شود؟

محققان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث ایجاد تومورهای لثه در بارداری می‌شود، اما تصور می‌شود که این تومورهای قرمز تیره رنگ که بر روی لثه ملتهب ایجاد می‌شوند با تغییرات در سطوح هورمونی مرتبط باشند. این ضایعه ها نزدیک به مرز لثه در فک بالا قرار دارند. تومور بارداری در هر زمانی از بارداری ممکن است ایجاد شود. البته بیشترین موارد دیده شده در سه ماهه سوم بارداری ایجاد شده است.

علائم التهاب لثه در بارداری

این تومورها در بارداری عموماً ندول‌های برجسته و مشخصی هستند که اندازه آنها بین 0.5 تا 2.5 سانتی‌متر است. این تومورها ممکن است خونریزی کنند، پوسته پوسته شوند و برای غذا خوردن یا صحبت کردن مشکل ایجاد کنند. به این قبیل ضایعات بر روی لثه که در دوران بارداری رخ می‌دهند، تومور بارداری می‌گویند. برای برخی از زنان این وضعیت بسیار دردناک می‌باشد. بهداشت نامناسب دهان و لثه، شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به تومورهای بارداری قرار می‌دهد، بنابراین مراقبت از دندان ها و لثه ها در دوران بارداری بسیار مهم است.

کلمه تومور باعث نگرانی افراد می‌شود ولی خوشبختانه تومورهای لثه بارداری تومورهای خوش خیم هستند و سرطانی و بدخیم نیستند و به بخش های دیگر گسترش پیدا نمی‌کند. تومور بارداری در واقع یک واکنش التهابی شدید به تحریک موضعی ذرات غذا یا پلاک دندانی می‌باشد. این تومور در حدود 5 درصد در زنان باردار ایجاد می‌شود.

اگر متوجه شدید که تومور بارداری روی لثه‌هایتان وجود دارد، در اسرع وقت آن را به دندانپزشک خود اطلاع دهید. بسیاری از تومورهای بارداری پس از زایمان خود به خود کوچک می‌شوند، اما اگر تومور شما طولانی شد یا دردناک بود، دندانپزشک باید روش های درمانی را توصیه کند که هم برای شما و هم برای کودکتان موثر و بی‌خطر باشد.

پیشگیری از بیماری و التهاب لثه در بارداری

تمیز نگه داشتن دندان ها و لثه ها در دوران بارداری بسیار مهم است. راههای مراقبتی زیادی است که می‌توان با انجام آنها از ابتلا و عوارض التهاب لثه در زنان باردار جلوگیری کرد. مهمترین این کارها عبارتند از:

  • رعایت بهداشت دهان ودندان

بهترین راه برای پیشگیری یا مقابله با مشکلات لثه، رعایت بهداشت دهان و دندان است. حداقل دندان های خود را دو بار در روز و به مدت 2 دقیقه با یک خمیر دندان حاوی فلوراید به دقت تمیز کنید. ترجیها از مسواکی نرم استفاده کنید.

نکته: به این نکته توجه داشته باشید که اگر حالت تهوع صبحگاهی دارید(تهوع و استفراغ)، پس از هر بار دهان خود را با آب بشویید. این کار به جلوگیری از آسیب اسید موجود در استفراغ به دندان ها و لثه کمک می‌کند. بلافاصله دندان های خود را مسواک نزنید زیرا با اسید معده دندان ها و لثه نرم می‌شوند. قبل از مسواک زدن حدود یک ساعت صبر کنید.

پیشگیری از بیماری و التهاب لثه در بارداری

بطور منظم یک بار در روز نخ دندان بکشید تا تکه های کوچک غذا را از بین دندان هایتان جدا کنید که این امر به جلوگیری از ایجاد پلاک کمک می‌کند. همچنین از دهاشویه های ضد باکتریایی نیز می‌توانید استفاده کنید. ولی از دهانشویه های حاوی الکل خودداری کنید.

  • داشتن رژیم غذایی سالم

از مصرف نوشیدنی‌های شیرین (مانند نوشابه‌های گازدار یا چای شیرین) و غذاهای شیرین خودداری کنید. سعی کنید بیشتر از میان وعده هایی مانند سبزیجات، میوه های تازه یا ماست ساده استفاده کنید و از مصرف غذاهای شیرین یا اسیدی نیز خودداری کنید.

  • نوشیدن آب

نوشیدن آب به شستن باکتری ها و پلاک ها از دهان کمک زیادی می‌کند.

  • معاینات دوره ای مرتب نزد دندانپزشک متخصص

به صورت منظم و هر شش ماه یکبار برای معاینه و بررسی سلامت دندان های خود به دندانپزشکی مراجعه کنید.

  • استفاده نکردن خودسرانه از داروهای مختلف

مصرف داروهای بدون تجویز پزشک می‌تواند باعث خشکی دهان و مشکلاتی مانند التهاب لثه شود. این همچنین روی سلامت جنین نیز می‌تواند تاثیرگذار باشد.

  • سیگار را ترک کنید

از مصرف سیگار و دخانیات خودداری کنید. زیرا سیگار می‌تواند بیماری لثه را بدتر کند.

در صورتی که در دوران بارداری متوجه کوچکترین التهابی در دهانتان و بر روی لثه شدید، سریعا به دندانپزشک مراجعه نمایید. حتما موضوع بارداری خود را به دندانپزشک خود اعلام نمایید. تا بدین طریق بتوانید در صورت ابتلا به عفونت لثه ای از عوارض آن جلوگیری نمایید.

پیشگیری از بیماری و التهاب لثه در بارداری

بهترین راه درمان و تسکین درد تحلیل لثه در بارداری

درمان اصلی برای کاهش التهاب لثه، تمیز کردن دندان برای از بین بردن تجمع پلاک است. دندانپزشک برای کمک به کاهش علائم، بهداشت دهان و دندان مانند: دو بار در روز مسواک زدن، بطور منظم نخ دندان کشیدن را توصیه می‌کند. سایر روش های درمانی عبارتند از:

  • غرغره کردن روزانه با آب و نمک ولرم (یک قاشق چایخوری نمک در یک فنجان آب گرم).
  • استفاده از ویتامین C و A

ویتامین C به مبارزه با باکتری‌هایی که در داخل و اطراف لثه‌ها تجمع می‌کنند کمک می‌کند. می‌توان آن را از چندین میوه تهیه کرد یا به شکل مکمل مصرف کرد. ویتامینA نیز برای سالم نگه داشتن کلسیم دندان ضروری است، اما می توان آن را در مقادیر بسیار زیاد مصرف کرد.

اگر علائم شما شدید باشد یا بدتر شود، دندانپزشک ممکن است موارد زیر را نیز تجویز کند: اما فراموش نشود که مراجعه به بهترین دندانپزشکی در تهران بهترین گزینه برای کنترل التهاب لثه می باشد.

  • آنتی بیوتیک های خوراکی
  • دهانشویه مخصوص
  • در موارد شدیدتر و با رعایت احتیاط ممکن است جراحی صورت گیرد.

عکس‌برداری دندان در بارداری خطر دارد؟

حدالامکان از انجام اشعه ایکس در دوران بارداری باید خودداری کرد. و معمولا دندانپزشکان انجام اشعه ایکس را به بعد از تولد نوزاد موکول می‌کنند. اما اگرعلائم شدید باشد، ممکن است نیاز به استفاده از این اشعه باشد. در چنین شرایطی دندانپزشک اقدامات احتیاطی را برای محافظت از جنین در برابر اشعه انجام می‌دهد.

متخصصان دندانپزشکی و مامایی معتقد هستند که اشعه ایکس در دوران بارداری با محافظ صحیح بی‌خطر است.

آیا بعد از بارداری التهاب لثه رفع می شود؟

از آنجایی که ممکن است تغییرات هورمونی که سلامت دندان مادر را مختل کند با بارداری مرتبط است، این مشکلات سلامت دهان و دندان احتمالاً به زودی پس از تولد کودک از بین می‌روند. بنابراین جای نگرانی نیست.

در این مقاله سعی کردیم شما را با التهاب لثه و اهمیت تاثیر آن در دوران بارداری و عوارضی که در جنین ایجاد می‌کند که مهمترین آن زایمان زودرس است آگاه سازیم. اگر سوالی در رابطه با التهاب لثه در بارداری از ما دارید لطفا در قسمت کامنت ها برایمان ارسال کنید. خوشحال می‌شویم به شما کمک کنیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید باشد. از همراهی شما در این مقاله سپاس گزاریم.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *