به دلیل تغییرات هرمونی ممکن است در دوران زیبای بارداری یک سری مشکلات برای مادران ایجاد شود. از جمله این مشکلات می‌توان به پوسیدگی دندان ها، خرابی دندان ها و ایجاد آفتهای لثه ای اشاره نمود. خوشبختانه پوسیدگی دندان در دوران بارداری قابل درمان می‌باشد. اگر در این دوران با این مشکل برخورد نمودید اصلا نگران نباشید. زیرا با مراجعه به موقع به دندانپزشکی می‌توانید این مشکل را برطرف کنید.

در این مقاله قصد داریم به پوسیدگی دندان در بارداری و روش های درمان آن بپردازیم. اگر باردار هستید و نگران دندان های خود هستید توصیه می‌کنیم این مقاله را تا پایان در سایت دکتر نقشینه همراهی بفرمایید.

دلایل پوسیدگی دندان در دوران باداری چیست؟

دلایل مختلفی باعث پوسیدگی دندان در دوران بارداری می‌شوند. این دلایل عبارتنداز:

  • تغییر رژیم غذایی

در خانم های باردار میل به تغذیه خوراکی های شیرین و ترش افزایش می‌یابد. همین تغییر رویه خوراکی و مصرف بیش از حد آن یکی از دلایل مهم پوسیدگی دندان در زنان باردار می‌باشد. زیرا مواد غذایی شیرین و ترش به رشد و تکثیر باکتری ها در دهان و دندان کمک می‌کنند.

  • کم حوصلگی

در دوران بارداری به علت تغییر در ریتم هورمونی بدن بانوان، اغلب خانم های باردار بی حوصله اند. همین بی حوصلگی در برخی از آنها دلیلی برای عدم رعایت صحیح بهداشت دهان ودندان می‌گردد.

  • تهوع صبحگاهی

از شایع ترین مشکلاتی که در دوران بارداری، بانوان با آن مواجه می‌گردند، تهوع صبحگاهی می‌باشد. بر اثر تهوع صبحگاهی اسید معده وارد دهان می‌گردد. این اسید باعث آسیب به لثه ها و دندان های زنان باردار شده که در نتیجه باعث پوسیدگی شدید و سریع دندان ها می‌گردد.

  • بیماری لثه

ابتلا به انواع بیماری های لثه در دوران بارداری باعث افزایش ریسک پوسیدگی دندان های زنان باردار می‌گردد. برای جلوگیری از این مشکلات بهتر است در این دوران از خمیردندان و یا خوراکی های حاوی فلوراید استفاده نمایید.

  • برهم خوردن تعادل هورمون ها

در دوران بارداری تعادل هورمون های بدن مادر بهم می‌خورد و همین مسئله باعث ایجاد مشکلاتی مانند مشکلات دهان ودندان می‌شود.

بعضی از مشکلات شایع دهان و دندان در بارداری عبارت اند از:

التهاب لثه

پوسیدگی دندان

لق شدن دندان ها

تومورهای لثه دوران بارداری

  • ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن

بر اثر برهم خوردن تعادل هرمون های زنان باردار سیستم ایمنی بدن آنها نیز ممکن است ضعیف شود و همین دلیل باعث این می‌شود تا زنان باردار بیشتر در معرض عفونت ها به ویژه عفونت های دندانی و درنتیجه پوسیدگی دندان قرار گیرند.

  • میزان کلسیم بدن

در زمان بارداری بدلیل نیاز جنین به کلسیم و استفاده از کلسیم بدن مادر، در نتیجه میزان کلسیم در بدن مادر کاهش پیدا می‌کند. اگر مادر مقدار این کلسیم را جبران نکند باعث مشکلات دندان و عوارض دیگر می‌شود.

منابع اصلی ویتامین دی و کلسیم

همانگونه که دربالا گفته شد کلسیم یکی از مواد معدنی است که در بدن مادر به علت تغذیه جنین دچار فقر زیادی می‌شود. ویتامین دی مهمترین پیش نیاز برای جذب کلسیم در بدن می‌باشد. این حرف بدین معنی است که در صورت نبود ویتامین دی هر چقدر کلسیم توسط شما مصرف گردد، میزان جذب آن خیلی کم و در حد صفر می‌باشد. بنابراین لازم است که منابع اصلی ویتامین دی را بشناسید. این منابع عبارتنداز: تخم مرغ، پنیر، مارگارین، سالمون و دیگر ماهی های چرب

حال که منابع اصلی ویتامین دی را شناختید، مهم ترین منابع اصلی کلسیم نیز شامل: پنیر و سایر لبنیات، کشک و شیر سویای غنی شده با کلسیم

علائم پوسیدگی دندان ‌های زنان در دوران بارداری چیست؟

از علائم پوسیدگی دندان زنان در زمان بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • درد و ناراحتی دندان های خانم های باردار
  • شل شدن دندان ‌های خانم های باردار
  • متساعد شدن بوی بد از دهان خانم های باردار
  • ایجاد زخم‌ های مختلف در دهان خانم های باردار

آیا ارتباطی بین پوسیدگی دندان مادر و جنین وجود دارد؟

درباره ارتباط مادر، جنین و مشکلات دندانی مطالعات زیادی انجام گردیده است. این مطالعات نشان می‌دهند که بین بیماری های دهان و دندان مادر با نارس بودن جنین ارتباط مستقیم و مهمی وجود دارد. در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی صورت گرفته، میزان دندان درد در بارداری، پوسیدگی دندان، خونریزی و التهاب لثه افزایش می‌یابد.

در صورت داشتن دندان درد در دوران بارداری به هیچ وجه نباید داروی مسکن بدون تجویز پزشک توسط مادر مصرف گردد زیرا ممکن است تاثیرا ت جبران ناپذیری برروی جنین بر جای بگذارد.

برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در دوران بارداری چه باید کرد؟

همانطور که می‌دانید مراقبت از دهان و دندان یکی از اصل های مهم سلامتی است که باید همیشه مورد توجه قرار بگیرد. بهتر است بدانید مراقبت از دهان و دندان در بارداری به مراتب از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی صورت گرفته، میزان دندان درد، پوسیدگی دندان، خونریزی و التهاب لثه افزایش می‌یابد. در ادامه به برخی از این مراقبت های مهم می‌پردازیم.

رعایت بهداشت دهان و دندان

با رعایت بهداشت دهان و دندان می‌‌توان علاوه بر بیماری ها و مشکلات دهان و دندان از ابتلا به بسیاری از بیماری‌ های عمومی دیگر نیز جلوگیری کرد.

اگر حالت تهوع و استفراغ دارید پس از آن دهان خود را به خوبی با آب بشویید.

در دوران بارداری هم باید مانند قبل روزانه حداقل دوبار با مسواکی نرم دندان ها را تمیز کنید.

نخ دندان کشیدن نیز به اندازه مسواک زدن مهم و مفید است، و در حفظ سلامت دندان در بارداری اهمیت دارد. از نخ دندان بطور منظم برای پاک کردن تکه های مواد غذایی که لای دندان ها گیر می‌کند استفاده کنید. پس توصیه ما این است که روزی یک بار هم که شده این کار را انجام دهید. البته اگر با دقت کافی نخ دندان نکشید ممکن است به دلیل حساسیت و التهاب لثه ‌ها در بارداری، دچار خونریزی لثه شوید. در صورت خونریزی با آب‌ نمک دهان خود را شستشو دهید.

استفاده از دهان شویه های ضدباکتریایی در دوران بارداری بی خطر است و نقش مهمی در بهداشت و سلامت دهان و دندان شما دارد. می‌توانید از دهان شویه های دارای فلوراید استفاده کنید. با این حال، توجه داشته باشید باید از دهانشویه هایی که حاوی الکل هستند دوری کنید.

رژیم غذایی سالم

درست است که در دوران بارداری افراد تمایل به خوردن خوراکی های ترش و شیرین پیدا می‌کنند ولی این خوراکی ها می‌توانند باعث پوسیدگی دندان شوند بنابراین میزان خوراکی های ترش و شیرین را در برنامه غذایی خود محدود کنید. و به جای آن از سبزی ها و میوه ها استفاده کنید.

مراجعه منظم به دندانپزشکی

یکی دیگر از روش های جلوگیری از مشکلات مربوط به دهان و دندان در بارداری، مراجعه منظم به دندانپزشکی در بارداری است. با مراجعه هر شش ماه یکبار به دندانپزشکی می‌توانید از سلامت دهان و دندان های خود اطمینان حاصل کنید و همچنین از ایجاد مشکلات دهان و دندانی در دوران بارداری نیز جلوگیری کنید. دندانپزشکان و متخصصین زنان و زایمان در این زمینه توصیه اکید می‌کنند که برای چکاپ و معاینه کامل دندان ها قبل از اقدام به بارداری به دندانپزشکی مراجعه کنید. با مراجعه در این زمان می‌‌توانید سلامت دهان و دندان خود را در دوران حاملگی تضمین کنید و از ابتلا به بسیاری از مشکلات دهان و دندان در بارداری پیشگیری کنید.

بنابراین با انجام این مراقبت ها از ایجاد مشکلات احتمالی دهان و دندان مانند پوسیدگی دندان خودداری کنید. زیرا این مشلات ممکن است تاثیرات منفی روی جنین نیز به همراه داشته باشد.

درمان پوسیدگی دندان در بارداری

یکی از درمان های اصلی که در پوسیدگی دندان در بارداری انجام می‌شود عصب کشی دندان می‌باشد. در ادامه به توضیح عصب کشی دندان در زمان بارداری می‌پردازیم.

عصب کشی دندان در بارداری

اندو، روت کانال و عصب کشى نام هایى براى درمان ریشه دندان هستند. هردندان از بافتى سخت تشکیل شده که بافت نرم زنده اى را احاطه می‌کند. این بافت نرم واقع در مرکز دندان را در اصطلاح عامیانه عصب مى‌نامند. در صورت شدت و گسترش پوسیدگى و رسیدن آن به ناحیه ى عصب ریشه دندان، پزشک معالج ناچار به تراشیدن دندان و خارج کردن عصب از ریشه دندان مى‌شود و بعد از آن مجددا دندان را با مواد مخصوص پر مى‌کند. یکی از دورانهایی که ممکن است این مشکل رخ دهد دوران بارداری می‌باشد.

از آنجایی که دندان پوسیده درد شدیدی دارد به هیچ وجه تحمل درد شدید برای مادر و جنین توصیه نمی شود. البته به طور کلی توصیه می‌شود که در سه ماهه دوم بارداری درمان های دندان انجام پذیرد.

در صورت عدم عصب کشی دندان پوسیده در بارداری چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

در صورت عدم انجام به موقع درمان ریشه، پوسیدگى این ناحیه مى‌تواند باعث از بین رفتن کامل دندان شود. همچنین عدم انجام صحیح و کامل درمان ریشه، بیمار را مجبور به انجام مجدد این درمان مى‌کند که این تکرار، خود مى‌تواند منجر به تراشیده شدن بخش بیشترى از دندان شود و منجر به کاهش عمردندان نیز گردد. از این رو براى تشخیص و انجام دقیق درمان ریشه، مخصوصا در مواردى که ریشه دندان عمیق و یا خمیده مى‌باشد، درمان توسط دندانپزشک متخصص درمان ریشه (متخصص اندو) توصیه مى‌گردد.

آیا بی حسی و مسکن برای درمان پوسیدگی دندان در بارداری برای جنین خطر دارد؟

بی حسی موضعی برای کودک هیچ خطری ندارد. معولا برای زنان باردار از بی حس کننده های حاوی اپی نفرین استفاده می شود. البته باید میزان بی حس کننده در حداقل میزان باشد. در زمان بارداری به هیچ وجه نباید از مسکن های بدون تجویز پزشک و همچنین مسکن های خانواده ایبپروفن استفاده گردد.

برخی درمانهای دندانپزشکی در بارداری نیاز به مصرف آنتی بیوتیک دارند. در این درمانها مصرف داروهای زیر بی خطر است:

کلیندامایسین

اریترومایسین

سفالوسپورین ها مانند سفالکسین

پنی سیلین ها مانند آموکسی سیلین و آمپی سیلین

آیا عکس رادیولوژی در بارداری برای جنین ضرر دارد؟

برای درمان پوسیدگی دندان نیاز به عکس رادیولوژی می‌باشد. در دوران بارداری نباید مادر در معرض اشعه ایکس قرار بگیرد زیرا این اشعه تاثیرات منفی برای جنین به همراه دارد. در صورت امکان این تصویربرداری باید به بعد از تولد نوزاد موکول شود. ولی اگر ناچار باشد که این عکس گرفته شود بهتر است که از لباس های محافظ وهمچنین در سه ماهه دوم بارداری این عکس برداری انجام پذیرد. این کارها برای کاهش میزان خطر برای جنین می‌باشد.

دراین مقاله سعی کردیم شما را با مشکلات دهان و دندان مانند پوسیدگی دندان در بارداری آگاه سازیم. امیدواریم این مطالب برای شما مفید بوده باشد. اگر سوالی در رابطه با پوسیدگی دندان از ما دارید با این شماره 22065800-021 تماس بگیرید و یا در قسمت کامنت ها برایمان پیغام بگذارید. از همراهی شما در این مقاله سپاس گزاریم.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *