بخش عمده ای از دندان را عاج تشکیل می دهد. این بخش حاوی توبولهای حاوی سلولهای ادنتوبلاست می باشد، این سلولها ابتدا پریدنتین را تشکیل می دهند و بعد از آن این قسمت را درست می کند. بدنه این سلول ها در سطح پالپی قرار گرفته اند. خواص فیزیکی و شیمیایی عاج  به ساختار استخوان انسان شبیه می باشد.

این قسمت از دندان یک لایه سخت و زرد رنگ می باشد که دارای بافتی مختلط می باشد. عاج و استخوان هر دو بافت زنده می باشند و مرتبا ترمیم می گردند. ساختار دندان و عاج یکسان می باشد و تنها تفاوت آنها سلولهای سازنده انها می باشد. استئوبلاست سلوهای سازنده استخوان وادنتوبلاست ها سلولهای سازنده می باشد. تقریبا 70 درصد عاج را مواد معدنی  و 30 درصد دیگر را آب و مواد آلی تشکیل می دهند.

تفاوت عاج و مینای دندان

کلسیم و فسفات گسترده ترین مواد آلی عاج می باشد.  این میزان مواد آلی باعث شباهت ترکیب این ناحیه به مینای دندان و استخوان می گردد. سایز این مواد در عاج کوچکتر از مینای دندان می باشد، بنابراین این ناحیه از دندان ، از مینای دندان نرم تر می باشد.

تفاوت مهم دیگر بین عاج و مینای دندان می توان به این مورد اشاره نمود که مینای دندان بافت زنده ای نمی باشد. براخلاف مینای دندان عاج یک بافت زنده می باشد که حاوی انواع رگهای خونی، توبولهای عاجی و همچنین اعصاب هست. این قسمت برعکس مینای دندان می تواند باعث انتقال درد دندان می گردد.

مراحل ساخت عاج

پس از تشکیل این ناحیه توسط ادنتوبلاستها مینای دندان توسط آمیلوبلاستها تشکیل می گردد. داخلی ترین لایه بین عاج کلسیفیه و تنه سلولهای ادنتوبلاست، پره دنتین خوانده می شود. بر خلاف مینا، تا زمان زنده بودن پالپ دندان تشکیل این قسمت ادامه می یابد. لایه پالپ دندان لایه اولیه را تقریبا 3 سال پس از رویش کامل دندان می سازد و این لایه جایگزین لایه عاج دندان می گردد.

علائم حساسیت این ناحیه از دندان

علائمی که نشان دهنده حساسیت های دندان را میتوان بصورت زیر نشان داد.

حساسیت دندان به دما: برخورد هوای سرد یا گرم و یا بر اثر تغذیه غذاهای سرد یا گرم درد دندان پدید می آید

احساس درد هنگام مسواک زدن

احساس درد هنگام فشار آمدن به دندان

احساس درد هنگام قرار گرفتن تحت تاثیر ترکیبات شیمیایی ناشی از ترکیبات شیرین و ترش

درمان حساسیت

برای درمان این قبیل دردها ابتدا باید عامل ایجاد درد را شناسایی نماییم و سپس نسبت به رفع آن اقدام گردد. برای این کار دندانپزشک معاینات خاصی را انجام می دهد، تاریخچه بیماری فرد را مشاهده می کند و پس از شناسایی عامل درد، آن را رفع می نماید. یکی از مواردی که باعث ایجاد این مشکل می گردد، بد مسواک زدن می باشد. با استفاده از مسواک های نامناسب نه تنها بهداشت دهان ودندانتان را رعایت  نمی نمایید بلکه موجب آسیب های بیشتری همچون حساسیت می گردید. برای رفع این مشکل باید از مسواک ها و خمیر دندان های مخصوص و مناسب استفاده نمایید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *