مال اکلوژن چیست

همه چیز درباره مال اکلوژن

به هم‌ترازی دندان‌های بالا و پایین بر روی‌ هم اکلوژن گفته می شود و در صورتیکه دندان ها و فک به طور غیر طبیعی بر روی هم قرار بگیرند، مال اکلوژن اتفاق می افتاد. اما این اختلال چگونه بوجود می آید و روش درمان آن چیست؟ در ادامه این مقاله از وب سایت دکتر نقشینه به صفر تا صد مال اکلوژن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.  

مال اکلوژن چیست؟

مال اکلوژن چیست؟

همانطور که گفته شد در صورتی که فک و دندان ها هم تراز نباشند مال اکلوژن اتفاق میافتد. به طور کلی مال اکلوژن از طریق وراثت به فرد منتقل می شود. این عارضه می تواند به شکل های مختلفی مانند بزرگ و کوچکی فک، نامرتبی دندان ها و قرار گیری غیر طبیعی فک و دندان ظاهر شود. دلایل دیگری نیز غیر از وراثت هستند که در ایجاد مال اکلوژن نقش دارند. به طور مثال اگر کودک دندان شیری خود را پیش از موعد از دست بدهد و یا بعد از دو سالگی به مکیدن انگشت شست ادامه دهد، سبب می شود تا فک و دندان در جای غیرطبیعی خود قرار بگیرند. در ادامه به طور مفصل به دلایل ایجاد مال اکلوژن می پردازیم.

دلایل ایجاد مال اکلوژن

دلایل ایجاد مال اکلوژن را می توان به موارد زیر دسته بندی کرد:

عوامل ژنتیکی

یکی از دلایل اصلی مال اکلوژن، ژنتیک است. همانطور که برخی از ویژگی های فیزیکی به ارث می رسند، تراز و موقعیت دندان ها نیز می تواند تحت تأثیر عوامل ژنتیکی باشد. اگر یکی از والدین یا خواهر یا برادر دچار مال اکلوژن شده باشد، احتمال اینکه سایر اعضای خانواده نیز مشکلات مشابهی را تجربه کنند، افزایش می یابد. شرایط ژنتیکی خاص، مانند شکاف لب  نیز می تواند در ایجاد مال اکلوژن نقش داشته باشد.

عادات دندانپزشکی

عادات دندانی در دوران کودکی و نوجوانی نقش مهمی در ایجاد مال اکلوژن دارد. استفاده طولانی مدت از پستانک یا مکیدن شست می تواند به دندان ها و فک ها فشار وارد کند و به مرور زمان منجر به ناهماهنگی آن ها شود. علاوه بر این، فشار دادن معمول زبان یا تنفس با دهان نیز می‌تواند چینش مناسب دندان‌ها را مختل کند و این موضوع را تشدید کند.

ناهنجاری های فک

ناهنجاری ‌ها در اندازه، شکل یا هم‌ترازی فک نیز می‌تواند موجب مال اکلوژن شوند. شرایطی مانند اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)، که در آن ناهماهنگی یا اختلال عملکرد مفصل فک وجود دارد، می تواند منجر به این اختلال شود. آسیب یا ضربه به فک نیز می تواند باعث ناهماهنگی در نهایت ایجاد این عارضه  شود.

از دست دادن زودرس دندان های شیری

از دست دادن زودرس دندان های قدامی، چه به دلیل پوسیدگی، ضربه یا کشیدن دندان، می تواند شکافی در قوس دندانی ایجاد کند. هنگامی که دندان های دائمی رویش می کنند، ممکن است فضای کافی برای رشد مناسب نداشته باشند که منجر به شلوغی یا ناهماهنگی آن ها می شود. در نتیجه، مال اکلوژن ممکن است در نتیجه از دست دادن زودرس دندان بارزتر شود.

علائم و نشانه های مال اکلوژن

علائم و نشانه های مال اکلوژن
مال اکلوژن چیست

یکی از نشانه های اولیه مال اکلوژن زمانی است که هنگام گاز گرفتن یا بستن فک، دندان های شما به درستی در یک راستا قرار نمی گیرند. ممکن است به صورت ظاهری کج یا شلوغ ظاهر شود و یا برخی از دندان‌ها روی دندان‌های دیگر همپوشانی داشته باشند. این تراز نامنظم دندان می تواند گاز گرفتن و جویدن را سخت کند و منجر به مشکلاتی در حفظ بهداشت دهان و دندان شود.

مال اکلوژن همچنین می تواند به صورت اوربایت یا آندربایت ظاهر شود. اوربایت زمانی اتفاق می‌افتد که دندان‌های جلویی بالایی بیش از حد روی دندان‌های جلویی پایینی همپوشانی داشته باشند، در حالی که آندربایت با بیرون زدگی دندان‌های جلوی پایین از دندان‌های جلویی بالا مشخص می‌شود. هر دو بیماری می توانند زیبایی چهره را تحت تاثیر قرار دهند و ممکن است باعث سایش بیش از حد دندان ها، درد فک و مشکلات گفتاری شوند.

مال اکلوژن اغلب منجر به درد و ناراحتی فک به دلیل ناهمترازی دندان ها می شود که می تواند مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) را تحت فشار قرار دهد. اختلالات TMJ می تواند علائمی مانند قفل شدن یا تنش عضلانی ایجاد کند که منجر به سردرد، درد صورت و محدودیت حرکات دهان شود.

یکی از بارزترین علائم مال اکلوژن مشکل در گاز گرفتن و جویدن صحیح غذا است. دندان های نامرتب ممکن است به درستی روی هم قرار نگیرند و تجزیه موثر مواد غذایی را چالش برانگیز کند. علاوه بر این، مال اکلوژن می تواند بر الگوهای گفتار تأثیر بگذارد و باعث تلفظ نامفهوم یا نامشخص برخی صداها شود.

این بیماری همچنین می تواند ظاهر صورت فرد را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به چهره نامتعادل یا نامتقارن شود. علائم قابل مشاهده ممکن است شامل فک بیرون زده، چانه بیش از حد برجسته یا عقب رفته یا لبخند نامتعادل باشد. این نگرانی های زیبایی می تواند تأثیر قابل توجهی بر عزت نفس و اعتماد به نفس فرد داشته باشد.

معرفی انواع مختلف مال اکلوژن

شناخت انواع مختلف مال اکلوژن هم برای متخصصان بهداشت دهان و هم برای افرادی که به دنبال بهبود سلامت دندان خود هستند ضروری است. در این قسمت از مقاله به انواع مختلف مال اکلوژن و عوارض آن ها می پردازیم.

مال اکلوژن کلاس 1

مال اکلوژن کلاس 1 شایع ترین نوع است و زمانی رخ می دهد که دندان های بالا کمی با دندان های پایین همپوشانی داشته باشند. اگرچه ممکن است هیچ مشکل عملکردی قابل توجهی ایجاد نکند، اما همچنان می‌تواند بر ظاهر و تراز دندان‌ها تأثیر بگذارد. مال اکلوژن کلاس 1 اغلب با استفاده از تکنیک های ارتودنسی مانند بریس ها یا الاینرها برای اصلاح موقعیت دندان ها درمان می شود.

مال اکلوژن کلاس 2

مال اکلوژن کلاس 2 با اوربایت مشخص می شود که در آن دندان های بالایی به طور قابل توجهی با دندان های پایین همپوشانی دارند. این وضعیت معمولاً به عنوان “دندان های باک” شناخته می شود. مال اکلوژن کلاس 2 می تواند منجر به مشکلاتی در جویدن صحیح، اختلالات گفتاری شود و ممکن است زیبایی صورت را تحت تاثیر قرار دهد. در موارد شدید، ممکن است برای اصلاح اوربایت و بهبود هم ترازی و عملکرد دندان ها، به جراحی ارتوگناتیک نیاز باشد.

مال اکلوژن کلاس 3

مال اکلوژن کلاس 3 که به عنوان آندربایت نیز شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که دندان های پایینی از روی دندان های بالایی بیرون بزنند. این وضعیت می تواند باعث مشکلات در گاز گرفتن، مشکلات گفتاری و عدم تقارن صورت شود. درمان مال اکلوژن های کلاس 3 معمولا ارتودنسی است. با این حال مشاوره با بهترین دندانپزشکی در سعادت آباد می تواند در این راستا بسیار کمک کننده باشد.

Open Bite

در این نوع، دندان های بالا و پایین هنگام بسته شدن دهان به هم نمی رسند. این ناهماهنگی می تواند منجر به سختی در جویدن برخی غذاها، مشکلات گفتاری و افزایش خطر مشکلات دندانی شود. بسته به شدت بیماری، گزینه‌های درمانی برای اپن بایت ممکن است شامل بریس‌ها یا الاینرها همراه با تکنیک‌های دیگر مانند اصلاح عادت (به عنوان مثال، مکیدن انگشت شست) یا جراحی فک باشد.

کراس بایت

کراس بایت زمانی اتفاق می‌افتد که دندان‌های بالا به‌جای هم‌ تراز شدن مناسب با دندان‌های پایین، داخل یا خارج دندان‌های پایین را گاز می‌گیرند. این وضعیت می تواند منجر به مشکلات عملکردی، سایش ناهموار دندان ها و ناهماهنگی فک شود. درمان ارتودنسی معمولاً برای کراس بایت توصیه می شود که هدف از آن اصلاح مشکل تراز و بهبود بایت است.

روش های درمانی مال اکلوژن

روش های درمانی مال اکلوژن

امروزه با پیشرفت چشم گیر علم و تکنولوژی، روش های درمانی مختلفی برای رفع مال اکلوژن و بهبود سلامت دهان و دندان وجود دارد. در این قسمت، برخی از موثرترین روش های درمانی را مورد بحث قرار خواهیم داد.

بریس های ارتودنسی:

بریس های ارتودنسی یکی از پرکاربردترین روش های درمانی مال اکلوژن است که شامل استفاده از براکت ها و سیم ها برای تغییر تدریجی موقعیت دندان ها و در نتیجه اصلاح بایت هستند.

اینویزیلاین:

اینویزیلاین شامل استفاده از ترازهای شفاف سفارشی است که در هنگام پوشیدن تقریباً نامرئی هستند. اینویزیلاین به تدریج دندان ها را در راستای مناسب قرار می دهد و درمان موثری را برای انواع مختلف مال اکلوژن ارائه می دهد. این روش به ویژه برای افرادی که به ارتودنسی علاقه ای ندارند بهترین گزینه است.

ارتوپدی فک

ارتوپدی فک فانکشنال شاخه ای از دندانپزشکی است که بر اصلاح رشد و تراز نامناسب فک تمرکز دارد. این روش درمانی به ویژه برای بیمارانی که ناهماهنگی های اسکلتی دارند که باعث مال اکلوژن می شود مفید است.

جراحی فک

در موارد شدید مال اکلوژن، که ناهماهنگی در نتیجه ناهنجاری های اسکلتی است، جراحی ممکن است ضروری باشد. هدف از درمان جراحی اصلاح ساختار زیرین فک، امکان تراز مناسب دندان ها و بایت است. این گزینه نیاز به ارزیابی دقیق و مشاوره با جراح دهان و دندان و متخصص ارتودنسی برای تعیین مسیر مناسب دارد.

سخن پایانی

همانطور که گفته شد دلالی بوجود آمدن مال اکلوژن می تواند متفاوت باشد و بیشتر آن ها از زمان کودکی آغاز می شود. بنابراین بسیار اهمیت دارد که کودکان از ابتدا تحت ویزیت بهترین دندانپزشکی در غرب تهران قرار بگیرند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *