یکی از روش های تراز کردن مناسب دندان ها ورفع مشکلات دندانی، ارتودنسی می‌باشد که برای سلامت دهان و دندان ها مفید است و نیز باعث می‌شود لبخند زیباتری داشته باشید. مراقبت های بعد از ارتودنسی در نتیجه آن بسیار موثر می‌باشند. توجه داشته باشید این مراقبت ها تاثیر به سزایی در دوره ی درمان و ترتیب جایگاه دندان ها خواهد داشت. بنابراین توجه به توصیه های ارتودنتیست ها مانند دکتر مهراد نقشینه در کلینیک دندانپزشکی مهراد واقع درغرب تهران و البته دقت در نگهداری ارتودنسی در روزهای اول بسیار حائز اهمیت می‌باشد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با مراقبت های پس ازارتودنسی آشنا سازیم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

مراقبت پس از ارتودنسی

بهداشت دندان‌های ارتودنسی شده

داشتن بریس نباید تغییرات عمده ای در بهداشت دهان و دندان روزمره شما ایجاد کند. با مراقبت مناسب، می توانید سلامت دهان و دندان خود را در طول درمان ارتقا دهید.

  • مسواک زدن: در طول درمان ارتودنسی، دندان هایتان را چهار بار در روز با مسواک نرم به همراه خمیردندان حاوی فلوراید بشویید تا از تجمع ذرات پلاک و مواد غذایی در بریس ها جلوگیری شود: 1- بعد از صبحانه، 2- بعد از ناهار،3- بعد از شام و 4- قبل از خواب
  • استفاده از دهانشویه: همچنین باید از دهانشویه مناسب به عنوان بخشی از بهداشت دهان خود نیز استفاده کنید. دهانشویه ضد باکتری می تواند برای کاهش التهاب و جلوگیری ازعفونت کمک کند. وهمچنین نفس شما را نیز خوشبو می‌کند.
  • استفاده از نخ دندان: نخ دندان کشیدن با براکت‌ها و سیم‌های متصل به دندان‌ها می‌تواند بسیار سخت باشد. بنابراین در هنگام کشیدن نخ دندان صبر و آرامش داشته باشید. اما مهم است که هرروز دندان هایتان را نخ دندان بکشید. همیشه هنگام حرکت نخ دندان روی دندان ها و لثه ها ی خود ملایم و مهربان باشید.
  • شستشوی دهان با آب نمک گرم به بهبود عملکرد لثه ها و بافت های دهان کمک می کند.

نحوه مسواک زدن دندان ها با بریس

دانستن نحوه مسواک زدن دندان های با بریس بسیار مهم می‌باشد. زیرا درست مسواک زدن از تجمع خطرناک میکروارگانیسم ها، لکه ها و حفره ها جلوگیری می‌کند. در این قسمت نحوه درست مسواک زدن با بریس را توضیح می‌دهیم.

قبل از شروع مسواک زدن، کمی آب را در دهانتان بچرخانید،  این کار می‌تواند ذرات غذا و باقی مانده‌های دیگر را براحتی از دهان و لابه لای دندان ها خارج کند. سپس، الاستیک، باند یا قطعات ارتودنسی متحرک را خارج کرده و در مکانی امن قرار دهید.

پس از شستشوی مسواک و قرار دادن خمیردندان غیر ساینده روی آن، نوبت به مسواک زدن می رسد. با نگه داشتن مسواک در زاویه 45 درجه، به آرامی مسواک زدن در امتداد خط لثه را شروع کنید. در مرحله بعد، زاویه مسواک را تغییر دهید تا بتوانید با دقت بالا براکت های خود را مسواک بزنید. سپس مسواک را طوری قرار دهید که زاویه آن به سمت بالا باشد تا بتوانید زیر براکت ها و سیم را نیز مسواک بزنید. همه‌ی دندان ها را بخوبی مسواک بزنید.

هنگامی که بریس دارید، باید حتما زمانی را برای مسواک زدن تمام سطوح لازم بریس ها و دندان های خود به طور کامل اختصاص دهید. متخصصان می گویند که شما باید حداقل دو دقیقه را به طور فعال به مسواک زدن دندان های خود اختصاص دهید، اما ممکن است مدت بیشتری طول بکشد، به خصوص زمانی که برای اولین بار شروع به مسواک زدن با بریس می‌کنید. اگر به دلیل وجود سیم‌ها و براکت‌ها در رسیدن به تمام سطوح دندان‌هایتان مشکل دارید، پس از مسواک زدن معمولی خود از مسواک پروکسا استفاده کنید. اندازه کوچک و انعطاف پذیری آن به شما کمک می کند زیر و اطراف بریس های خود را تمیز کنید.

نحوه مسواک زدن دندان ها با بریس

عوارض رعایت نکردن بهداشت بعد از ارتودنسی

بهداشت خوب دندان تاثیربسیار مهمی در درمان ارتودنسی دارد. بدون آن، غذا در داخل و اطراف بریس‌های گیر می‌کند و باعث تجمع پلاک و باکتری‌ها می‌شود. باکتری‌های موجود در پلاک با قندها و نشاسته‌های موجود در غذا واکنش نشان می‌دهند و اسیدی تشکیل می‌دهند که مینای دندان را از بین می‌برد و منجر به ایجاد حفره می‌شود. اگر اجازه دهید پلاک در اطراف بریس‌های شما جمع شود، می‌تواند لکه‌های دائمی را روی دندان‌های شما با برداشتن بریس‌ها باقی بگذارد. به این آسیب، کلسیفیکاسیون گفته می شود و این خطوط و لکه ها تا آخر عمر روی دندان شما باقی می مانند.

بهداشت بد دهان همچنین باعث بیماری لثه نیز می‌شود که در اثر تجمع پلاک ایجاد می شود. این بیماری در سه مرحله رخ می دهد. در مرحله اول تجمع پلاک، لثه های اطراف دندان شما را تحریک می کند و منجر به خونریزی و تورم می شود. این مرحله اول ژنژیویت نامیده می شود. با گذشت زمان، این تجمع پلاک ممکن است به ماده ای به نام تارتار تبدیل شود. با انباشته شدن تارتار، بیماری به نام پریودنتیت ایجاد می‌شود که باعث ایجاد شکافی بین لثه و دندان‌ها می‌شود که حتی می‌تواند تارتار بیشتری در آن جمع شود. در مرحله آخر یا پریودنتیت پیشرفته، پاکت‌هایی از باکتری‌ها در زیر لثه‌های شما شکل می‌گیرند و عمیق می‌شوند و به استخوانی که دندان‌ها را محکم می‌کند حمله کرده و آن را از بین می‌برند و حتی دندان‌های سالم را نیز لق می‌کنند و در نهایت دندان می‌افتد.

پس براحتی می‌توانید با رعایت نکات بهداشت دهان و دندان مانند: استفاده از مسواک ارتودنسی و نخ دندان کشیدن منظم و غیره، دندان‌ها و لثه‌های خود را سالم نگه دارید ودر نتیجه لبخندی زیبا را نیز خواهید داشت.

عوارض رعایت نکردن بهداشت بعد از ارتودنسی 

رژیم غدایی در طول درمان ارتودنسی باید چگونه باشد؟

در روزهای ابتدا بعد از انجام ارتودنسی بدلیل حساس بودن دندان ها بهتر است با احتیاط غذا بخورید و از مایعات وغذاهای نرم وله شده مانند سوپ، پوره سیب زمینی و غیره استفاده کنید.همچنین بهتر است در این مدت از خوردن غذاها و نوشیدنی های خیلی داغ و سرد نیز خودداری کنید. همچنین برای جلوگیری از فشار آوردن به دندان ها از خوردن غذاهای سفت که نیاز به جویدن زیاد دارند یا ترد هستند هم پرهیز کنید.

از خوردن غذاها و نوشیدنی های شیرین خودداری کنید. زیرا باکتری‌های موجود در دهان با قندها و نشاسته‌های موجود درغذا واکنش نشان می‌دهند واسیدی را تشکیل می‌دهند که مینای دندان را از بین می‌برد و منجر به ایجاد حفره می‌شود.

سایر نکاتی که در درمان ارتودنسی موثر هستند

سایر نکاتی که در درمان ارتودنسی موثر هستند

دراین قسمت به برخی از نکاتی که در درمان ارتودنسی موثر هستند می‌پردازیم:

  • استفاده از الاستیکس: در طول درمان ارتودنسی، پزشک ممکن است از الاستیکس استفاده کند تا بتواند به تنظیم بهتردندان های شما کمک کند. الاستیکس ها معمولا به بریس ها در دندان های فوقانی و پایینی متصل می شوند. شما می توانید الاستیکس خود را هنگام غذا خوردن و مسواک زدن بردارید و مجددا باید بعد ازغذا خوردن یا مسواک زدن الاستیکس خود را با الاستیکس جدید جایگزین کنید.
  • داروهای ضد درد مانند استامینوفن یا ایبوپروفن می توانند برای اولین یا دومین روز پس از تنظیم ارتودنسی جهت تسکین درد استفاده شود.
  • برای ورزش های پربرخورد مانند ورزش های رزمی، بهتر است از محافظ برای دندان خود استفاده کنید.
  • همچنین در طول درمان ارتودنسی بصورت مرتب برای معاینه به دندانپزشک خود مراجعه کنید.