درمان التهاب لثه بعد از کامپوزیت

(دندانپزشکی تخصصی دکتر مهرداد نقشینه)

کامپوزیت دندان یکی از شیوه های دندانپزشکی زیبایی می‌باشد. در این روش درمانی، دندانپزشکان نازیبایی ها و نقص های دندان را براحتی می‌پوشانند. با این حال ممکن است بعد از درمان یک سری مشکلات برای بیمار ایجاد گردد.

یکی از مهمترین مشکلاتی که پس از کامپوزیت دندان ایجاد می‌گردد، عفونت لثه می‌باشد. این مشکل می‌تواند به علت عدم رعایت صحیح بهداشت دهان ودندان ایجاد گردد.

در این مقاله قصد داریم به بررسی رابطه بین کامپوزیت و سلامت لثه بپردازیم تا درک جامعی از این موضوع به دست آوریم. اگر به تازگی دندان های خود را کامپوزیت کرده اید و نگران لثه های خود هستید این مقاله می‌تواند به شما کمک کند. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

کامپوزیت چیست؟

کامپوزیت دندان به دلیل ظاهر طبیعی و ماندگاری بالا، انتخابی محبوب برای ترمیم و زیبایی دندان می‌باشد. پرکننده های کامپوزیت از مخلوطی از مواد پلاستیکی و شیشه ای ساخته می‌شوند که به ساختار دندان می‌چسبند. هنگامی که پرکننده های کامپوزیت توسط دندانپزشک ماهر به درستی قرار داده شوند، می‌توانند به طور موثری نقص ها و عیوب دندان را بپوشانند و از پوسیدگی بیشتر جلوگیری کنند. با این حال، اگر پرکننده به درستی در جای خود قرار نگیرد یا بین پرکننده و دندان فاصله وجود داشته باشد، باکتری‌ها می‌توانند وارد این فضا شوند و در نتیجه منجر به عفونت در لثه شوند.

بیماری لثه چیست؟

بیماری لثه یک عفونت باکتریایی است که می‌تواند باعث التهاب و در شرایط شدیدتر منجر به از دست دادن دندان نیز شود. این عفونت لثه، استخوان و سایر بافت‌هایی که از دندان‌های شما حمایت می‌کنند را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

هنگامی که هر چیز شیرینی از جمله آب میوه، نوشابه، آب نبات و… می‌خورید یا می‌نوشید، پلاک ها به دندان های شما می‌چسبند. باکتری‌ها، غذاها را بخصوص این مواد غذایی شیرین را تجزیه می‌کنند و اسیدهایی تولید می‌کنند که به مینای دندان حمله می‌کنند و به بافت نرم‌تر زیر مینا به نام عاج نفوذ می‌کنند. هنگامی که اسید وارد عاج می‌شود، مواد معدنی موجود در آن را حل می‌کند که در صورت عدم درمان مناسب منجر به پوسیدگی دندان و در نهایت بیماری لثه می‌شود.

ژنژیویت اولین مرحله ای است که با التهاب لثه مشخص می‌شود که معمولاً علائمی ندارد. و فقط ممکن است خونریزی از لثه در هنگام مسواک زدن رخ دهد. با این حال، با پیشرفت بیماری، مرحله پریودنتیت ایجاد می‌شود که منجر به از دست دادن استخوان و دندان ها می‌شود.

علائم عفونت لثه بعد از کامپوزیت

عفونت لثه پس از کامپوزیت دندان علائم زیادی دارد. که در این قسمت از مقاله به برخی از این علائم اشاره می‌کنیم.

  • خونریزی لثه

خونریزی حین مسواک زدن و یا غذا خوردن، یکی از نشانه های عفونت و التهاب لثه می‌باشد. این مشکل با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مرتب و مداوم بهبود می‌یابد. اگر مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را جدی نگیرید، پلاک ها در جایی که لثه به کامپوزیت روی دندان شما وصل می‌شود، از بین نمی‌رود و همین امر ممکن است باعث عفونت لثه ها بعد از کامپوزیت شود.

  • بوی بد دهان

اگر بوی بد دهان به طور دائم و همیشگی باشد، یکی از نشانه های اصلی عفونت لثه می‌باشد. در این صورت باکتری ها به زیر لثه رفته و با نخ دندان و مسواک زدن هم از بین نمی‌روند.

  • تغییر در فاصله دندان

در صورت ابتلا به عفونت لثه و عدم اقدام برای درمان آن، بعد از مدتی دندان هایتان تغییر موقعیت می‌دهند.

  • ملتهب و قرمز شدن لثه ها

زمانی که لثه ها دچارعفونت می‌شوند یکی از علائم اولیه التهاب و قرمز رنگ شدن لثه هاست.

  • درد شدید دندان ها و لثه

یکی از علائم عفونت لثه درد و ناراحتی بسیار دندان ها و لثه می‌باشد. می‌توانید از مسکن ها برای کاهش این درد استفاده کنید.

  • حساسیت لثه

زمانی که لثه دچار عفونت می‌شود نسبت به تغییرات دمایی مانند غذاهای سرد و گرم حساس می‌شود. و برای افراد این موضوع  بسیار دردناک است.

  • لق شدن دندان ها

در صورت درمان نشدن این عفونت، در شرایط شدیدتر ممکن است دندان ها لق شوند و یا حتی از دست روند.

عفونت لثه را باید جدی گرفت و سریعا بدنبال درمان آن رفت زیرا که در صورت عدم درمان این عفونت، مشکلات دیگری نیز ایجاد می‌شوند. یکی از این مشکلات از بین رفتن استحکام دندان می‌باشد.

علل ایجاد عفونت لثه بعد از کامپوزیت دندان

در حالی که کامپوزیت می‌تواند به بهبود ظاهر دندان های آسیب دیده کمک زیادی کند، اما ممکن است بعد از انجام کامپوزیت عفونت باکتریایی در لثه ایجاد شود که در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به آسیب جبران ناپذیری شود.

یکی از اصلی‌ترین دلایلی که باعث می‌شود کامپوزیت باعث عفونت لثه شود این است که، قرار دادن نامناسب یا خراب شدن پرکننده در طول زمان است. اگر یک پرکننده کامپوزیت شروع به ساییدگی یا کنده شدن کند، می‌تواند فضاهایی را ایجاد کند که باکتری‌ها در آنجا جمع شوند و منجر به التهاب یا عفونت لثه شوند. علاوه بر این، اگر یک پرکننده به درستی کاور نشده باشد تا با شکل طبیعی دندان مطابقت داشته باشد، می‌تواند فضاهایی را ایجاد کند که پلاک و باکتری‌ها در آن تجمع پیدا کنند و خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهند.

در نتیجه، در حالی که پرکننده های کامپوزیت خود مستقیماً باعث عفونت لثه نمی‌شوند، قرار دادن نامناسب یا خراب شدن پرکننده ها می‌تواند شرایطی را ایجاد کند که خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهد.

سایرعواملی که درعفونت لثه بعد از کامپوزیت دندان نقش دارند چیست؟

تعدادی از عادت های اشتباه که موجب نابودی دندان ها و ایجاد بیماریهای لثه بعد از کامپوزیت دندان می‌شوند، عبارتنداز:

  • ساییدگی و فشردن دندان ها روی هم

دندان قروچه در خواب و فشار دادن دندان ها در بیداری یکی از مهمترین دلایل ابتلا به بیماری لثه بعد از انجام کامپوزیت می‌باشد. در این حالت فشار زیادی به بافت لثه زیر دندان وارد می‌گردد.

  • سیگار کشیدن

سیگار و مصرف تنباکو موجب افزایش میزان جرم ها و پلاک های دندانی می‌گردد. یکی از راههای ورود عفونت به لثه ها هم جرم های دندانی می‌باشد.

  • استرس

استرس در انسان باعث ضعیف شدن سیستم دفاعی می‌گردد. ضعیف شدن سیستم دفاعی هم مقدمه گسترش عفونت ها به بدن و بخصوص لثه ها می‌باشد.

  • استفاده غلط از نخ دندان

اگر از نخ دندان به شیوه اصولی استفاده ننمایید، ممکن است به لثه شما آسیب وارد گردد. استفاده نادرست از نخ دندان موجب تخریب بافت لثه ها می‌گردد. به همین دلیل بهتر است که یکی از بهترین راههای بهداشت دهان ودندان را به درستی انجام دهید.

نکات مراقبتی برای جلوگیری از عفونت لثه بعد از کامپوزیت

برای بیمارانی که کامپوزیت انجام می‌دهند، رعایت یکسری نکات برای ابتلا نشدن به عفونت لثه ضروری است. این نکات عبارتنداز:

  • رعایت بهداشت دهان و دندان

حداقل روزی دو مرتبه دندان های خود را با ملایمت مسواک بزنید. به طور منظم از نخ دندان استفاده کنید. دندانپزشکان توصیه می‌کنند از دهانشویه های ضد باکتریایی یا سیلانت های دندانی برای کاهش خطر رشد باکتری در اطراف پرکردگی کامپوزیت خود استفاده کنید.

  • داشتن رژیم غذایی سالم

از مواد غذایی سالم در برنامه غذایی خود استفاده کنید. شیرینی ها و شکلات ها را محدود کنید و به جای آن بیشتر از میوه ها و سبزیجات استفاده کنید.

  • ترک دخانیات

دخانیات و سیگار را ترک کنید زیرا نقش مهمی در عفونت لثه بعد از انجام کامپوزیت دارد.

  • مراجعه منطم به دندانپزشک

ضروری است که بیماران به صورت منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنند تا اطمینان حاصل شود که پرکردگی های کامپوزیت آنها به درستی نگهداری می‌شود و همچنین در صورت لزوم برای محافظت از سلامت دهان آنها جایگزین انجام شود.

چطور می‌توان عفونت و التهاب لثه پس از کامپوزیت را درمان کرد؟

رسیدگی به عفونت لثه بعد از انجام کامپوزیت برای جلوگیری از پوسیدگی و کشیدن دندان ها بسیار ضروری است. چندین درمان بیماری لثه در دسترس است که می‌تواند به خلاص شدن از شر این عفونت کمک کند. این درمان ها شامل:

  • تمیزکاری کامل

دندانپزشک تمیز کردن عمیق حرفه ای را انجام می‌دهد که اینکار برای پاک کردن پلاک و جرم دندان ها انجام می‌شود. اگر التهاب لثه داشته باشید، اولین روش درمان تمیز کاری کامل و حرفه ای است.

  • غرغره کردن آب و نمک

روزی چندید بار دهان خود را با ترکیب آب ولرم و نمک غرغره دهید.

  • پوسته پوسته شدن و صاف کردن ریشه

جرم گیری شامل برداشتن تمام پلاک ها و جرم های بالا و زیر خط لثه است. در پایان این روش، در صورت نیاز دندانپزشک برنامه ریزی درمان ریشه را آغاز می‌کند، جایی که دندان ها را صاف می‌کند و لثه ها را دوباره به دندان ها می‌چسباند.

  • داروها

یکی ازرایج ترین روش های درمانی برای بیماری لثه استفاده از آنتی بیوتیک ها می‌باشد. آنتی بیوتیک ها باکتری های موجود در دهان را که می‌توانند باعث عفونت شوند کاهش می‌دهند.

  • پیوند بافت نرم

پیوند بافت نرم برای جایگزینی بافت لثه در دهان انجام می‌شود. این کار برای جایگزینی بافت لثه ای که به دلیل عفونت بعد از انجام کامپوزیت، آسیب، بیماری یا ضربه از بین رفته است انجام می‌شود.

روش پیوند بافت نرم شامل برداشتن بافت لثه سالم از بالای دهان و چسباندن آن به ناحیه آسیب دیده است.

علت درد لثه بعد از کامپوزیت

یکی از رایج ترین مشکلاتی که افراد بعد از انجام کامپوزیت دارند درد و حساسیت دندان و لثه بعد از انجام آن است. درد و حساسیت لثه بعد از کامپوزیت معمولا در افرادی که لثه بسیار حساس و تحلیل رفته ای دارند بیشتر اتفاق می‌افتد. معمولا این درد و حساسیت، بعد از سپری شدن چند روز الی چند هفته بهبود می‌یابد. دندانپزشکان با تزریق داروهای بی حسی کامپوزیت را انجام می‎‌دهند، به همین دلیل بعد از کامپوزیت و برطرف شدن اثر داروی بی حسی، محل تزریق دردناک خواهد بود.

این درد به هنگام خوردن غذاهای سرد و گرم افزایش می‌یابد چون لثه ها نسبت به تغییرات دمایی بسیار حساس شده اند. در صورت ادامه دار بودن این درد و حساسیت در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

در این مقاله سعی کردیم شما را با علل و علائم عفونت لثه بعد از انجام کامپوزیت آشنا سازیم. اگر سوالی در رابطه با عفونت های لثه و همچنین کامپوزیت از ما دارید، یا این شماره 22065800-021 تماس بگیرید و یا در قسمت کامنت ها برایمان پیغام بگذارید. امیدواریم این مطالب برای شما سودمند بوده باشد. از همراهی شما در این مقاله متشکریم.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *