از دست دادن دندان ممکن است در اثر پوسیدگی شدید دندان، صدمات حاصل از فشار و ضربه در تصادف و غیره و یا دندان های از دست رفته مادرزادی که هیپودنشیا گفته می‌شود، اتفاق بیفتد. اگر چه جای خالی دندان را می‌ توان با انواع روش‌ های ترمیمی مانند کاشت ایمپلنت دندان، دندان مصنوعی و بریج دندان پر کرد اما اکثر مردم از این کار صرف‌ نظر می‌ کنند و جای دندان در دهان آن ها خالی می‌ ماند که خالی ماندن این فضا باعث بروز مشکلاتی درسلامت دهان و دندان ها می‌شود. دراین مقاله قصد داریم به سوال چرا باید جای خالی دندان را پر کنیم؟ پاسخ دهیم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

چرا باید جای خالی دندان را پر کنیم؟

تاثیر جای خالی دندان بر سلامت دهان و دندان

خالی ماندن جای یک یا چند دندان تأثیرات بدی بر سلامت و عملکرد دهان و سلامت عمومی بدن می‌ گذارد. همچنین اگر جای خالی دندان را پر نکنید مشکلات هزینه ساز زیادی نیز ممکن است در آینده برایتان پیش بیاید.

باید بدانید با وجود اینکه دندان‌ ها ثابت در جای خود ایستاده ‌اند. اما  یک دندان از دست رفته آرایش دندان های باقی مانده را نیز تغییر می دهد. باعث می‌شود سایر دندان ها فاقد تکیه گاه ‌شوند زیرا مانعی در کنار آن ها نیست و به مرور زمان حرکت کرده و جابه‌ جا می شوند. این منجر به ناهماهنگی می شود که عملکرد دندان ها را به خطر می اندازد. علت حرکت دندان ها ممکن است بدلیل: پوسیدگی دندان، تحلیل رفتن استخوان، فرایند طبیعی پیری و یا مسائل دیگر نیز باشد. در هر صورت اگر این فضا خالی را پر نکنید دندان‌ های مجاور به مرور زمان به سمت جای خالی کج شده و منحرف می‌ شوند.

با کج شدن این دندان‌ ها، دندان های دیگر نیز فضای خالی در مقابل خود دیده و آن ها نیز کج می‌ شوند. همچنین وجود فضا خالی دندان از دست رفته در دهان باعث می‌شود تکه های مواد غذایی در این ناحیه گیر کنند و همین عامل باعث تجمع و واکنش میکروارگانیسم ها با مواد غذایی شده و همین عامل باعث ایجاد بیماری ها و عفونت های دهانی مخصوصا در لثه می‌شود.

تاثیر جای خالی دندان بر سلامت دهان و دندان

چرا پر کردن جای خالی دندان اهمیت دارد؟

دلایل مهم و بسیاری برای پوسیدگی دندان و افتادن آن وجود دارد. اما باید به این نکته توجه کرد که خالی ماندن جای دندان باعث بروز مشکلاتی می‌شود که دراین قسمت به برخی از این مشکلات می‌پردازیم.

  • لبخند زیبا: زمانی که فضای خالی دندانی دردهان خود داشته باشید سعی می‌کنید لبخند نزنید یا در هنگام لبخند آن را به گونه ای پنهان کنید. که این موضوع به مرور زمان بر اعتماد به نفس و عزت نفس شما تاثیر خواهد گذاشت.
  • آسیب به دندان های دیگر: همانطور که درقسمت بالا هم به آن اشاره کردیم این فضا خالی روی دندان های مجاور به شدت تاثیر می‌گذارد. هر دندانی جایگاه و هدف خود را در دهان دارد. اگر یکی ازآنها از بین رفته باشد می تواند برای دندان های اطراف مضر باشد و باعث به هم خوردن نظم بقيه دندان ها وافزایش سایش و حرکت دندان ها و در نتیجه انحراف و کجی آنها نیز شود. اگر دندانی از دست رفته باشد، استخوان آن ناحیه دیگر تحریک نمی شود، که این اتفاق می تواند منجر به عقب نشینی لثه و استخوان فک ودرنتیجه استخوان فک تحلیل می‌یابد. این نه تنها باعث ناپایداری دندان های مجاور می شود (و در نتیجه باعث از دست دادن بیشتر دندان ها نیز می شود) بلکه تغییرات در استخوان فک می تواند باعث پیری صورت با ایجاد گودی و افتادگی گونه ها وهمچنین چروكيده شدن پوست اطراف دهان و لب ها نیز شود.
  • مشکل در جویدن: دندان ها نقش مهمی در هضم غذا دارند. وقتی غذا را به درستی بجوید، هضم آن نیز آسان می‌شود. هنگامی که دندانی از دست برود و جای آن خالی بماند ممکن است به هنگام غذا خوردن احساس درد و ناراحتی داشته باشید وهمچنین عمل جویدن و در نتیجه هضم هم دچار اختلال شود. همچنین در این صورت فشار بر روی سایر دندان ها نیز بیشتر می‌شود.
  • مشکل در عملکرد گفتار: دندان ها نقش زیادی در نحوه صحبت کردن دارند. نحوه تلفظ کلمات بسیار مهم است زیرا به دیگران امکان می دهد آنچه را که می گویید بفهمند. وقتی فضا خالی دندانی در دهان پیش بیاید ممکن است، در نحوه صحبت کردن اختلال ایجادشود. همچنین ممکن است بدلیل کاهش اعتماد به نفس کمتر صحبت کنید.
  • تغییر در فرم صورت: ممکن است جای خالی دندان از دست رفته شکل خط فک را تغییر دهد که به نوبه خود می‌تواند طرح کلی صورت را تغییردهد. این فضا خالی با خط صاف فک تداخل پیدا می کند. این بدان معنی است که صورت باید شکل جدید فک را به خود بگیرد. وقتی این اتفاق می افتد، شکل آن تغییر می کند.

آسیب های جای خالی دندان از دست رفته از ظاهر نشدن آن بسیار زیاد است. بنابراین درصورت بروز همچین مشکلی در اسرع وقت به دندانپزشکی یا مراکز درمانی- بهداشتی مراجعه کنید.

درمان جای خالی دندان

خوشبختانه روش های رایج بسیاری برای درمان و پرکردن جای خالی دندان از دست رفته وجود دارد. این روش ها عبارتنداز:

  • ایمپلنت های دندانی: ایمپلنت دندان یک پایه فلزی تیتانیومی (ریشه دندان مصنوعی) است که با جراحی در استخوان فک و لثه ثابت می شود. هنگامی که ریشه مصنوعی با لثه ادغام می شود، یک تاج روی پیچ نصب می شود تا ظاهری طبیعی مانند دندان به آن دهد. و راه‌ حلی عالی برای کسانی که با بریج‌ها یا پروتزهای معمولی مشکل دارند و خواهان تناسب طبیعی‌تر و ایمن‌تر هستند، ارائه می‌کند. در صورت عدم وجود تکیه گاه استخوانی، متخصصان ماهر قبل از کاشت ایمپلنت، جراحی پیوند استخوان را انجام می دهند. ایمپلنت علاوه بر پرکردن فضای خالی، توانایی جویدن و بازگردانی استخوان فک را نیز به بیمار می‌دهد . افراد می‌توانند برای سال‌ها، حتی چندین دهه، بدون نیاز به ترمیم یا تعویض، ایمپلنت خود را داشته باشند. با این حال، از آنجایی که ایمپلنت دندان نیاز به جراحی دارد و معمولاً هزینه بیشتری نسبت به بریج یا پروتز دارد، برای همه افراد مناسب نیست.

درمان جای خالی دندان

  • روکش ها: روکش‌ دندان به دلیل ویژگی تهاجمی‌ کمترشان، یک پوسته سرامیکی نازک هستند که به سطح دندان متصل می‌شوند که به صورت سفارشی و متناسب با دندان های جلویی ساخته می شوند. گاهی اوقات روکش‌های دندانی سفارشی برای پر کردن فضای خالی مناسب هستند. همچنین روکش ها یک راه عالی برای بستن فضاهای کوچک بین دندان ها، استتار کردن دندان های نیش برجسته و همچنین ایجاد لبخندی متعادل تر و متقارن تر هستند.
  • بریج دندان یا پل ثابت: یک بریج ثابت فاصله بین یک یا چند دندان از دست رفته را پر می کند. بریج های دندانی به اصلاح هر گونه مشکلی که ممکن است در اثر شکاف های از دست رفته دندان ها ایجاد شود، کمک می کنند. فرآیند اجرای بریج ثابت معمولاً شامل چندین جلسه دندانپزشکی است، زیرا فرآیند کاشت ایمپلنت، سفارشی سازی بریج و قرار دادن بریج در محل دندان های از دست رفته زمان می برد. با این حال، هنگامی که بریج در جای خود قرار گرفت، مانند دندان‌های طبیعی به نظر می‌رسد، و همچنین مانند دندان‌های طبیعی عمل می‌کند، برای تمیز کردن نیازی به برداشتن ندارد و معمولاً مقرون به صرفه‌تر از ایمپلنت دندان است.
  • پل رزینی: یک پل با رزین اغلب بسیار کمتر از یک پل ثابت تهاجمی است. در حالی که بریج ثابت برای دندان‌هایی که برای جویدن به آنها تکیه می‌کنند مناسب تراست، اما بریج با رزین می‌تواند جایگزین خوبی برای دندان‌های جلویی از دست رفته باشد، که معمولاً فشار زیادی را تحمل نمی‌کنند. یک بریج نگهدارنده رزین به دندان های مجاور در هر طرف متصل می شود. اگرچه آنها به دلیل دوام کمتر نسبت به یک پل ثابت شناخته شده اند، اما قیمت آنها نیز بسیار کمتر است.
  • پروتز جزئی متحرک: پروتز جزئی متحرک شامل دندان های جایگزین برای بخش کوچکی از دندان های از دست رفته و ظاهر و عملکرد طبیعی است. در حالی که پروتز جزئی متحرک برای جویدن و از لحاظ زیبایی گزینه بسیار عالی است، اما دوام آنها به مراتب کمتر از ایمپلنت یا بریج دندان است و در صورت استفاده طولانی مدت می تواند از بین برود. اما آنها معمولا کم هزینه ترین گزینه جایگزینی دندان در دسترس هستند و در صورت بروز هر گونه آسیب به راحتی قابل تعمیر هستند.
  • پروتز کامل متحرک: بسته به تعداد دندان هایی که در حال حاضر دارید، پروتزهای کامل متحرک می توانند نسبتاً تهاجمی باشند و نیاز به چندین بار معاینه و مراجعه به دندانپزشک دارند. بر خلاف پروتز جزئی متحرک، که در آن تنها بخشی از دندان های از دست رفته جایگزین می شود، پروتز کامل متحرک برای جایگزینی بیشتردندان ها استفاده می شود. در حالی که پروتز کامل متحرک هم زیبایی و هم کاربردی است، اما ممکن است باعث ناراحتی شود و نباید به مدت 24 ساعت در روز از آن استفاده کرد.

درمان جای خالی دندان

در این مقاله از وب سایت دکتر نقشینه سعی کردیم شما را با عوارض جای خالی دندان از دست رفته و اهمیت درمان آن آگاه سازیم. امیدواریم این مطالب به شما کمک کرده باشد. اگر سوالی از ما دارید لطفا در قسمت کامنت ها برایمان ارسال کنید.