(دندانپزشکی تخصصی دکتر مهرداد نقشینه)

احتمالا همه شما حداقل یکی از دندانهایتان را از دست داده اید. شاید بخواهید که برای آن دندان جایگزینی پیدا کنید. راههای مختلفی برای جایگزینی دندان های از دست رفته وجود دارد. راههایی همچون ایمپلنت دندان و دست دندان. برای کاشت ایمپلنت دندان یک سری شرایط خاص نیاز می باشد. مهمترین شرط لازم برای ایمپلنت دندان داشتن میزان کافی استخوان فک می باشد. در صورتی که این میزان کافی نباشد میتوان با درمان پیوند استخوان این مشکل را حل نمود. در این مطلب راجع به درمان پیوند استخوان جهت کاشت ایمپلنت صحبتهایی را انجام می دهیم.

پیوند استخوان

همانگونه که در بالا به این مسئله اشاره شد، برای کاشت ایمپلنت نیازمند میزان کافی استخوان فک می باشیم. اگر میزان استخوان فک کم تر از حد مجاز باشد، ایمپلنت درون فک نمی تواند قرار گیرد. یا بعبارت عامیانه استخوان کافی برای نگهداری و محکم کردن ایمپلنت دندان وجود ندارد. برای کاشت ایمپلنت دندان در این افراد پیوند استخوان انجام می گیرد. پروسه ای که طی آن این کسری میزان استخوان تامین می گردد، را پیوند استخوان می نامند. این فرایند با کمک انواع پودر استخوان، کمبود استخوان فک برای کاشت ایمپلنت تامین می نماید.

چه مواقعی پیوند استخوان انجام میدهیم؟

در بالا اشاره گردید که در صورت کسری میزان استخوان این درمان جانبی انجام میگردد. علاوه بر این در یک سری شرایط خاص دندانپزشک تشخیص می دهد، که فرد نیازمند پیوند استخوان فک می باشد. برخی از مهمترین این موارد عبارتند از:

  • اگر از کشیدن دندان خیلی وقت گذشته باشد.
  • انواع بیماری لثه.
  • در صورت وارد آمدن ضربه به منطقه مورد نظر برای کاشت ایمپلنت.
  • در صورت وجود نقایص تکاملی در منطقه.

چرا از دست دادن دندان باعث از دست دادن استخوان دندان میشود؟

مهمترین عاملی که موجب حفظ و استحکام استخوان فک می گردد، وجود دندان می باشد. بدین معنی که وقتی یک فرد دندان خود را از دست بدهد. سریعا باید یک جایگزین برای دندان از دست رفته پیدا کند. اگر این اقدام انجام نپذیرد، به مرور زمان استخوان فک در آن منطقه شروع به تحلیل می کند. به همین دلیل توصیه می شود، بعد از کشیدن دندانتان سریعا برای کاشت ایمپلنت اقدام نمایید.

زمان مناسب برای کاشت ایمپلنت

مناسب ترین زمان برای کاشت ایمپلنت دندان دقیقا بعد از کشیدن دندان می باشد. بدین صورت که دندان که کشیده شد، ایمپلنت کاشته شود. بعد از آن اگر سریعا کاشت انجام نگردید، تا دو ماه بعد از کشیدن دندان باید صبر نمود و سپس کاشت ایمپلنت انجام گردد. ولی اگر از دو ماه به بعد درمان کاشت انجام نگردید، احتمالا دچار تحلیل استخوان می گردید. در این حالت نیازمند درمانهای مکمل می گردید.

چه کسانی نیاز به پیوند استخوان دارند؟

به طور کلی افرادی که مدت زمان زیادی از کشیدن دندانهایشان و یا از دست دادن دندانهایشان بر اثر مواردی همچون تصادف و یا ضربه گذشته باشد، احتمالا دچار تحلیل استخوان فک گردیده اند. معمولا این قبیل افراد نیازمند پیوند استخوان می باشند.

موارد مورد نیاز به  پیوند استخوان

موارد متعددی وجود دارند که نیازمند پیوند استخوان فک می باشند. از مهمترین انواع  این موارد عبارتند از:

  • حفاظت از ساکت دندان

    ساکت دندان به حفره خالی دندان پس از کشیدن آن گفته می شود. در مواقعی که ایمپلنتولوژیست یک دندان را می کشد. ساکت را بررسی می کند. ممکن است در همان زمان ساکت را با پودر استخوان پر کند. این کار در صورتی انجام می پذیرد، که فرد نواقص استخوانی در منطقه داشته باشد. با این کار از تحلیل استخوان جلوگیری می گردد. دو ماه بعد از آن هم کاشت ایمپلنت انجام می پذیرد.

  • بازسازی افقی استخوان

    در بالا به این مسئله اشاره نمودیم که استخوان فک ممکن است در زوایای مختلفی دچار تحلیل رفتگی گردد. برای رفع این قبیل تحلیل رفتگی های افقی دندان معمولا از پیوند استخوان استفاده می گردد.

  • بازسازی استخوان با بلوک های پیوند استخوان

    اگر تحلیل استخوان از نظر عمقی خیلی زیاد شده باشد، ناچار به انجام این درمان می باشید. در حالتی که تحلیل استخوان بصورت عمودی انجام گرفته باشد، باید از بلوک های استخوانی استفاده گردد.

  • جراحی سینوس لیفت

    از دیگر مواردی که از درمان پیوند استخوان استفاده می شود، زمانی است که فرد نیاز به جراحی سینوس لیفت داشته باشد. این جراحی زمانی رخ می دهد که مدت زیادی از کشیدن دندانهای فک بالا گذشته باشد. بهمین دلیل سینوس ها فضای خالی دندان از دست رفته را پر میکنند. با انجام درمان سینوس لیفت و پیوند استخوان فضای کافی برای نصب ایمپلنت در فک بالا ایجاد می گردد.